Wat is kellerbier of zwickelbier? Hier lees je het

door | dec 12, 2021 | Bierstijlen

Als bierliefhebber ben je altijd op zoek naar biersoorten die je nog niet kent. In Nederland kom je kellerbier of zwickel bier nog weinig tegen. Wel zijn er mogelijkheden om deze biersoort te verkrijgen in ons land. De nodige tijd dus om te weten te komen wat kellerbier is!

Kellerbier of Zwickelbier is een ongefilterd, natuurlijk troebel bier dat niet geklaard of gepasteuriseerd is. De naam kellerbier komt van de rijpingsvaten die in koele brouwerijkelders worden bewaard Het bier komt rechtstreeks ‘uit de voorraadkelder’ en wordt zonder filtratie gedronken.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze biersoort, waar het vandaan komt, welke kenmerken dit bier heeft en hoe het smaakt? Lees dan vooral verder om je nog meer te verdiepen in dit bijzondere bier.

Waar komt (de naam) kellerbier vandaan?

Kellerbier vind je vooral bij onze oosterburen. Het heeft zijn oorsprong in de Duitse deelstaat Beieren. Ook wordt dit bier ook wel zwickelbier of Zoigl genoemd. Dit is afhankelijk van de regio waar het vandaan komt en het brouwproces.

De Nederlandse vertaling van kellerbier is kelderbier. Die term komt van de rijpingsvaten die in de koele brouwerijkelders staan. Het wordt rechtstreeks uit het vat getapt. Alleen het bier dat per transport vervoerd moes worden, wordt in flessen of vaten afgevuld.

Hoe smaakt kellerbier?

Aan de smaak is duidelijk te merken dat kellerbier niet gefiltreerd is. De overblijfselen van hop , mout , gist en eiwit, geven het bier die bijzondere smaak. Een identiteit die bijzonder pittig en vol van smaak is. Meestal komen daarbij mout-, karamel- en nootachtige nuances naar voren. Soms smaakt het bier een beetje naar honing en graan. Wat dit bier bijzonder maakt, is dat mout en hop goed in balans zijn in het bier en er nauwelijks bitterheid te proeven is.

Hoe het bier exact smaakt is afhankelijk van de bierstijl. Soorten met bijvoorbeeld tarwe en met meer tarwemout, smaken anders dan een donkere variant met geroosterde gerstemout.

Wat zijn de kenmerken van kellerbier?

Tijdens het brouwproces van kellerbier is het drukgat van het vat tijdens het fermentatieproces niet gesloten. Hierdoor ontsnapt het koolzuurgas uit het vat en ontstaat er een bier met een laag koolzuurgehalte.

In de regel is het een licht bier van lage gisting. Er zijn verschillende variaties. Er zijn donkere varianten en bieren van hoge gisting en tarwe- en pilsbieren. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%.

Het bier is niet gefilterd. Hierdoor blijft het natuurlijk troebel. Het troebele karakter komt door de restanten van ingrediënten die in het bier achterblijven. Hierdoor krijgt kellerbier een krachtige smaak. Vooral de gist komt daarbij goed naar voren, waardoor het een pittig karakter bezit.

Een schuimkraag is niet echt aanwezig, dit komt door het ontbreken van koolzuur. Hierdoor ontstaat er bijna geen schuimkraag.

De kleur van het bier varieert en is afhankelijk van het soort mout dat is gebruikt. Dit varieert van goudgeel tot donker oranjebruin. In de meeste gevallen heet het bier een amberkleur. Deze kleur dankt het aan de licht gekarameliseerde mout die is gebruikt.

Vanwege de troebelheid staat kellerbier bekend als gezond bier. Het ongefilterde bier bevat een hoog gehalte aan originele biergist, vitamines en aminozuren.

Wat is het verschil tussen kellerbier en zwickelbier?

Een andere naam voor kellerbier is zwickelbier. Deze naam is ontstaan vanwege de productie. De brouwer neemt voor het filteren een monster van het ongefilterde groene bier. Hiervoor gebruikt hij een spiekkraan, de zogenaanmde Zwickelhahn. Hieraan dankt het bier zijn naam.

Zwickelbier is een minder smaakvollere variant van kellerbier. Het is ‘sprankelender’, heeft een hoger koolzuurgehalte en daardoor ook een grotere schuimkraag.

Welke gerechten passen bij kellerbier

Kellerbier kun je met veel gerechten combineren, doordat het een licht bier is. Het past goed bij pasta’s, maar ook bij (maaltijd)salades.

Het is zeer geschikt als aperitief om voor de maaltijd te serveren, om zo de eetlust op te wekken.