Je eigen bier laten brouwen? private label en huurbrouwen

door | jan 9, 2022 | Bierbrouwen

Ben je hobbybrouwer en heb je te weinig brouwcapaciteit om meer te gaan brouwen of wil je graag je eigen bier op de markt brengen en verkopen? In dit artikel lees je hoe jij je eigen bier kan laten brouwen door een huurbrouwerij of als private label bier.

Huurbrouwen is een manier om je eigen bier (recept) te laten brouwen. Je huurt dan een deel van de capaciteit van een commerciële huurbrouwer. Een andere manier is private label bier. Dit is het laten brouwen van een eigen (huis) bier voor een horecabedrijf, evenement of als relatiegeschenk.

Wil je meer weten over wat huurbrouwen en private label bier is en  wat de mogelijkheden en de kosten zijn? In dit artikel kom je alles hierover te weten.

Kun je eigen bier laten brouwen en verkopen

Je kan je eigen bier laten brouwen bij een huurbrouwerij of een brouwer die private label bier brouwt. Het is mogelijk om een eigen recept te laten brouwen, maar je kan ook samen met een brouwer samen een recept samenstellen. Vervolgens laat je het bier maken, het laten afvullen op fles of fust en laten voorzien van een eigen etiket.

Wat is huurbrouwen

Huurbrouwen is het huren van brouwcapaciteit bij een commerciële brouwerij om onder je eigen handelsnaam, bier te laten brouwen met een eigen recept. De huurbrouwerij verzorgd het gehele brouwproces van de inkoop van ingrediënten, het brouwen, het afvullen in fusten of flessen en verpakken, tot aan de aangifte van accijns.

In de meeste gevallen maken brouwers met een eigen hobbybrouwerij of microbrouwerij gebruik van een huurbrouwerij. Vaak zijn dit brouwer die eerst als beginner bier verkopen aan je familie en vrienden, maar graag willen uitbreiden en gaan verkopen aan slijterijen, groothandels en bedrijven.

Op deze manier van brouwen zijn meerdere kleine brouwerijen gestart, om zo steeds grotere oplages te brouwen. Brouwerijen die zijn begonnen als huurbrouwer en nu een eigen brouwerij hebben zijn onder andere Kompaan uit Den Haag en Vandestreek uit Utrecht, Walhalla uit Amsterdam en Bird Brewery.

De voordelen van huurbrouwen

Bij de meeste huurbrouwers kun je vanaf 1000 liter je eigen bier laten brouwen. Ook zijn er huurbrouwerijen waar dit al met een afname van 500 liter kan. Je laat het bier brouwen in een grote oplage om het een paar weken later op te halen in fusten of afgevuld in flessen om het zelf door te verkopen. Bij sommige huurbrouwerijen kun je ook een etiket laten drukken.

Huurbrouwen doe je als je zelf geen brouwcapaciteit hebt om grote batches te brouwen. Grote brouwen hebben vaak capaciteit over, die ze dan verhuren. Zo kunnen kleine brouwers met een eigen recept bier brouwen in grotere oplages.

Eigen brouwketels zijn duur en niet voor iedere beginnende brouwer betaalbaar. Ook loop je als kleine brouwer een groter risico als je eerst een grote investering moet doen in alle installaties. Ook moet je als commerciële brouwer voldoen aan wet- en regelgeving. Het voordeel is dat de huurbrouwerij hieraan voldoet.

huurbrouwen
Huurbrouwen

Bij het commercieel brouwen van bier heb je te maken met wet- en regelgeving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan registratie van vergunningen en licenties bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) en de afdracht van accijns. Een huurbrouwer voldoet aan alle eisen van het commercieel bierbrouwen.

Zelf brouwen bij de huurbrouwer

Ook mogelijk om tijdelijk zelf de brouwerij te huren, om voor een aantal uren zelf te brouwen met eigen ingrediënten. Deze manier is vaak een stuk goedkoper. Het vergistingsproces kun je laten doen bij de huurbrouwer, maar je kunt ook je eigen vergistingsvaten gebruiken om het vergisten thuis te doen.

Wat kost huurbrouwen

De kosten om je eigen bier te laten brouwen bij een huurbrouwerij liggen tussen de € 2,10 en € 2,75 per liter (exclusief BTW). Dit is inclusief de afdracht van accijns, het afvullen in een fles met etiket en verpakt in een doos. De exacte prijs hangt onder andere af van de ingrediënten, het aantal arbeidsuren, het af te nemen liters bier en het rendement van het brouwsel.

Bij een batch van 1000 liter bier kun je al huurbrouwen vanaf € 0,90 per fles. De exacte prijs hangt af van meerdere factoren. Het afvullen in een fles is bijvoorbeeld duurder dan het afvullen in een fles. De prijs hangt onder andere af van:

  • Rendement van het brouwsel
  • Arbeidsuren
  • Kosten ingredienten
  • Het aantal dagen dat het beslag in de tank zit
  • Het aantal liters/batches dat afgenomen wordt
  • De accijns en BTW
  • Het afvullen in een fles of in een fust
  • Het laten drukken van etiketten

Wat is private label bier

Een private label bier is het door een brouwerij laten brouwen van je eigen bier, met eigen ontwerp van fles en etiket. Deze manier van brouwen wordt vaak gedaan voor brouwers, horeca en bedrijven, die hun eigen bier willen laten brouwen. Het gaat dan om van een bier voor een jubileum, evenement of een huisbier op de eigen menu- of bierkaart.

Met een eigen recept is het vaak al vanaf 500 liter mogelijk om private label bier te laten brouwen.

Private label voor horeca, evenement of speciale gelegenheid

Steeds meer horecaondernemers maken gebruik van private label bier. Het is een mooie manier om een eigen bier op de menukaart of bierkaart te zetten. Het heeft iets unieks om je eigen biermerk met een eigen identiteit en verhaal aan je klanten aan te bieden. Dit is als eigenaar van een café, restaurant of slijterij de kans om jezelf te kunnen onderscheiden met een eigen huisbier.

Klanten kunnen een huisbier inchecken op Untappd, dat vervolgens gevonden kan worden door andere bierliefhebbers. Een mooie manier om aan marketing te doen.

bierflesje-in-hand
Private label bier

Een ervaren brouwer denkt mee om iets unieks op de kaart te zetten. Het is mogelijk om verschillende bierstijlen te laten brouwen. Ook kun je een bier laten brouwen met een lokaal karakter of een bier dat past bij een gerecht (foodparing) of een specialiteit, zoals vegan bier.

Een eigen etiket mag niet ontbreken. Sommige brouwers bieden een volledig pakket aan van met een eigen glas, vilt, tapknoppen of verlichte lenzen in tapzuilen.

Ook is het mogelijk om private label bier te brouwen voor verenigingen en evenementen of als relatiegeschenk. Als bijzonder bedankje voor collega’s of werknemers van je bedrijf. In sommige gevallen kunnen ook  consumenten die voor een speciale gelegenheid een bier met eigen etiket willen, gebruik maken van een private label. Het gaan dan vaak om kleinere oplages en zonder eigen recept.

Wil je zelf je eigen bier brouwen? Dat kan eenvoudig met een brouwpakket!

Met het bierbrouwpakket Compleet van Brew Monkey haal je alles in huis om zelf te gaan brouwen. Dit pakket is voor de meeste thuisbrouwers het meest geschikte pakket om zelf bier te brouwen. Het bevat zo goed als alle tools om te beginnen met het maken van je eigen bier. 

Wil je meer weten over de verschillende bierbrouwpakketten die er te verkrijgen zijn? In mijn artikel Wat is hét beste bier brouwpakket? heb ik meerdere pakketten voor je op een rij gezet.

Brierbrouwpakket Compleet van Bew Monkey

Dit brouwpakket koop je bij

Wat is bier op maat?

Bier op maat is vergelijkbaar met private label bier. Het gaat om het laten brouwen van bier met een eigen etiket dat wordt gebruikt bij relatiegeschenken of als jubileum bier. Het gaat vaak om kleinere oplages en is geschikt voor consumenten.

Wat is het verschil tussen een brouwerij en een huurbrouwerij

Een brouwerij is een commerciële brouwerij die zijn eigen biermerk, of een ander merk op licentie brouwt. Een huurbrouwerij verhuurt een deel van zijn brouwcapaciteit aan derden om hun eigen bier te laten brouwen door een commerciële brouwerij.

Waar kan ik mijn eigen bier laten brouwen

Er zijn in Nederland en België per regio verschillende brouwers die brouwcapaciteit verhuren. In Nederland zijn in totaal ongeveer 1000 brouwerijen te vinden. 40% van die brouwerijen is een huurbrouwerij. Hieronder zijn verschillende brouwers per regio benoemd waar jij je eigen bier kan laten brouwen.

Huurbrouwer in Friesland

Huurbrouwer in Groningen

Huurbrouwer in Drenthe

Huurbrouwer in Gelderland

Huurbrouwer in Overijsel

Huurbrouwer in Zeeland

Huurbrouwer in Noord Holland

Huurbrouwer in Zuid Holland

Huurbrouwer Utrecht

  • De Loonbrouwerij, te Cothen

Huurbrouwer in Brabant

Huurbrouwer in Flevoland

Huurbrouwer in Limburg