Kun je bier bewaren na openen? De beste tips

door | mei 20, 2024 | Bierkennis

Je kent het misschien wel, je hebt tijdens een feestje een paar heerlijke (speciaal)biertjes voor je vrienden teveel geopend. Of er komt iets tussendoor, waardoor je niet verder kunt drinken. Zonde om dat bier door de gootsteen te gooien. Kun je bier na openen bewaren voor een later moment?

Bier kun je prima een dag bewaren na openen. Door zuurstof verliest het bier echter smaak en is er kans op oxidatie. Laat het daarom niet te lang open staan en sluit het goed af. Mits het niet muf ruikt, proeft of er vreemd uitziet, kun je bier na openen prima drinken.

Meer weten? In dit artikel lees je precies waarom je bier nog kan bewaren, nadat je het geopend hebt. Er zijn een aantal dingen belangrijk om te weten om het bier lang goed te houden. Ook lees je een aantal tips die je mogelijk kan gebruiken. Bijvoorbeeld over hoe je het bier op een andere manier kunt gebruiken.

Hoe lang is bier na openen houdbaar?

Hoe lang je geopend bier kunt bewaren is afhankelijk van een aantal factoren. Denk daarbij aan de samenstelling van ingrediënten en het alcoholpercentage. Bieren met een laag alcoholpercentage kun je prima 6 tot 9 maanden bewaren. Andere bieren kun je meestal ongeveer 12 maanden bewaren. Bieren met gist op de fles kun je vaak meerdere jaren bewaren.

De houdbaarheidsdatum die op de fles (of blik) staat hoeft niet leidend te zijn. Deze datum is namelijk een veilige richtlijn. Meestal kun je bier daarna nog voor lange tijd prima drinken.

Twijfel je of je geopend bier nog kunt drinken? Zien, proeven en ruiken zijn goede raadgevers. Proeft en ruikt het bier nog fris en niet muf of naar karton, dan is drinken geen probleem. Troebel bier kun je ook prima drinken, Zie je vlokken, laat het dan staan.

Door bier donker en koel te bewaren verleng je de houdbaarheid van het bier. Warmte en UV-licht hebben namelijk invloed op hoe lang je bier kan bewaren. Later in dit bericht lees je hier meer over.

Invloed van koolzuur (kooldioxide) in bier

Door het openen van een fles of blik bier, verdwijnt er kooldioxide. In de volksmond wordt er in plaats van kooldioxide van koolzuur gesproken. Dit koolzuur zorgt voor smaak. Door het verlies ervan krijgt het bier een flauwe smaak. Ook zorgt koolzuur voor geur, doordat door het vrijkomen er kleine gasbelletjes in de lucht vrijkomen.

In Nederland houden we van een goede schuimkraag. Koolzuur zorgt hiervoor. Staat het bier al een tijdje open, is het koolzuur verdwenen en kun je dat mooie schuim wel vergeten.

Hoelang bier koolzuur vasthoud is afhankelijk van het soort. Sommige bieren geven over een langere tijd koolzuur af. Dit betekent dat het langer lekker blijft.

Invloed van oxidatie op bier

Wanneer er zuurstof bij het bier komt, kan dit zorgen dit voor oxidatie van het bier. Als het bier oxideert, dan proef je dat direct. Het krijgt namelijk de smaak van karton of papier. Of je de oxidatie opmerkt is afhankelijk van het soort bier. Bij pils zal je het eerder opmerken, dan bij donker bier, zoals stout of porter.

Oxidatie versnelt naarmate hier bier warmer wordt. Het is daarom belangrijk om bier koel te bewaren. Op welke temperatuur je bier kunt drinken is afhankelijk van het soort bier.

Ook UV-licht heeft invloed op het versnellen van oxidatie. Daarom zie je vaak bier in een bruine fles. Hierdoor heeft UV-licht minder invloed. Bij een groene fles is die invloed hoger en bij ‘wit’ glas heeft dit helemaal geen weestand tegen UV-licht.

Hop remt de oxidatie van bier af. Hoe meer hop er in bier zit, hoe langer het duurt voordat er oxidatie ontstaat. Vroeger werd er veel hop gebruikt, juist om deze reden.

Kun je de volgende dag nog geopend bier drinken?

Je kunt nog steeds je geopende bier van de avond ervoor drinken. Belangrijk is dat je het bier wel goed hebt afgesloten. Als je bier veel koolzuur heeft verloren zal het namelijk aanzienlijk in kwaliteit verminderen.

Hoe lang kun je geopend bier in de koelkast bewaren?

Als je bier na het openen op een goede manier bewaart, dan kun je het nog 1-2 dagen goed bewaren in de koelkast. Het bier zal niet snel bederven, maar je moet wel rekening houden met minder smaakvol bier.

Bij koolzuurhoudend bier zal de smaakbeleving snel minder worden. Het ligt vooral aan jouw bereidheid om in te leveren op smaak.

Hoe je bier kunt bewaren na openen

Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen bij het bier bewaren na het openen van de fles of blik:

  • Sluit het bier na openen zo snel mogelijk af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de bierdop (kroonkurk) weer terug op de fles plaatsen. Ook kun je de fles met folie afdekken. Zolang het koolzuur maar zoveel mogelijk in de fles kan blijven.
  • Zit je bier in een blik, sluit dit dan af met folie. Doe dit zo goed mogelijk zodat er geen koolzuur meer kan verdwijnen.
  • Zet het bier koel en donker weg. Dit verlengt de tijd dat het bier goed te drinken blijft.
  • Twijfel je of je het bier nog kan drinken? Kijken, ruiken en proeven helpen je om te beoordelen of het bier nog te drinken is.

Wat kun je doen met overgebleven bier?

Als je bier overhoudt en dit niet meer op gaat drinken, hoef je het niet weg te gooien. Er zijn verschillende manieren waarop je het bier toch nog kunt gebruiken.

Bier(resten) kun je prima gebruiken als ingrediënt in een recept of in de tuin als voedsel voor planten. Als je overgebleven bier niet wilt drinken, kun je het bijvoorbeeld gebruiken om:

  • Vlees te marineren
  • Planten te bemesten
  • Slakken te bestrijden
  • Cocktails te maken
  • Hout te polijsten

#1 Gebruik overgebleven bier om vlees te marineren

Bier kun je op verschillende manieren als ingrediënt gebruiken tijdens het koken. Het marineren van vlees is daar één van. Bier voegt niet alleen smaak, maar maakt je vlees ook malser.

Op het internet zijn er verschillende websites te vinden met recepten met bier als ingrediënt. Zoek bijvoorbeeld op: stoofvlees met bier, en je vindt genoeg keuze.

#2 Bemest je tuin met oud bier

Bier zit vol met verschillende voedingsstoffen. Overgebleven bier kun je daarom goed gebruiken als goedkoop middel om je tuin te bemesten. Daarnaast worden je dorstige planten meteen van voldoende water voorzien.

#3 Slakken bestrijden met oud bier

Last van slakken in je tuin die het op je planten hebben voorzien? Zet een bakje met (oud) bier in je tuin waar de slakken makkelijk bij kunnen komen. Na een tijdje zal je zien dat de slakken het bier hebben gevonden. Helaas overleven ze dit niet. Daarom is het niet een geheel diervriendelijke methode.

#4 Laat hout weer glanzen met bier

Met (oud) bier kun je hout weer te laten glanzen. Doordrenk een glasvezeldoek met bier en poets het hout grondig. Vervolgens maak je het polijsten af, door het oppervlak met een droge doek af te werken. Op deze manier kun je de glans weer terugkrijgen van je favoriete houten meubel.


Anderen vragen zich ook af:

Kun je bier buiten de koelkast bewaren?

Ja, bier kun je buiten de koelkast bewaren. Het gaat er vooral om dat het bier koel en donker bewaard wordt om de houdbaarheid te verlengen.

Kun je bier buiten bewaren?

Ja, bier kun je buiten bewaren. Zorg er wel voor dat het bier niet vol in het zonlicht staat en het niet te warm is. Ook is het raadzaam om bier niet buiten te bewaren wanneer het vriest.

Kun je bier in de kruipruimte bewaren?

Ja, bier kun je bewaren in de kruipruimte. Het is er vaak koel, donker en er is normaal gesproken geen vorst. Dat maakt het een ideale plek om bier te bewaren. Nadeel van kruipruimtes is dat het er vaak erg vochtig is. Let er daarom op dat het bier niet onder water komt te staan na een stevige regenbui.

Kun je bevroren bier na openen nog drinken?

Als bier bevroren is geweest kun je het na ontdooien nog prima drinken. De smaak is wel veranderd doordat het koolzuur is verdwenen en de samenstelling van het bier is veranderd. Smaakvol zal het daarom niet meer zijn.

Verder lezen?