Wanneer bevriest bier? Zo voorkom je bevroren bier (tips)

door | aug 9, 2022 | Bierkennis | 0 Reacties

Je herkent het waarschijnlijk wel: je wilt snel je bier koud laten worden en legt het daarom je bier in de vriezer. Vervolgens vergeet je het en je bevroren bier hebt. In dit artikel geeft ik je antwoordt op de vraag: wanneer bevriest bier?

Bier met een alcoholpercentage van 5% (zoals pils) bevriest wanneer het een temperatuur heeft van tussen de -2 en -3 graden Celsius. Deze temperatuur wordt bereikt wanneer het voor een uur in een vriezer heeft gelegen van -18 graden Celsius (standaardtemperatuur).

Dit is het korte antwoordt op de vraag wanneer bier bevriest. Wil je meer weten over bevroren bier, of je het nog kan drinken en wil je een aantal tips? Lees dan vooral verder.

Wanneer bier bevriest, de factoren die meespelen

De tijd die nodig is om bier te laten bevriezen, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn onder andere af van of het in een blik of fles zit en wat de kamertemperatuur is. Het vriespunt van bier hangt daarnaast af van de restsuikers in het bier en het alcoholpercentage

Water is het grootste bestandsdeel van bier. Water bevriest bij een temperatuur van 0 graden Celsius. Voor een bier met een alcoholpercentage van 5%, geldt dat dit bevriest bij een temperatuur tussen de 2 en 3 graden Celsius. Bieren met een hoger alcoholpercentage bevriezen bij een lager vriespunt.  

De verschillende factoren die meespelen wanneer bier bevriest:

  • De grootte van de bierfles of het blikje
  • De huidige temperatuur van het bier
  • Het alcoholgehalte van het bier
  • Het specifieke type bier
  • Suikergehalte
  • De gemiddelde temperatuur van de koelkast of vriezer
  • Enz.

Hoe snel is bier koud in de vriezer?

Hoe snel bier koud is in de vriezer, hangt onder andere af van de temperatuur in de vriezer, de temperatuur van het bier en het alcoholpercentage van het bier.

Voor een enkel flesje of blikje bier op kamertemperatuur en een alcoholpercentage van 5%, geldt dat dit binnen 30 tot 40 minuten koud genoeg is om te drinken. De drinktemperatuur ligt dan ongeveer op 6 graden Celsius. Hierbij gaan we uit dat de vriezer ingesteld is op -18 graden Celsius (standaard temperatuur).

TIP: Wil je het bier sneller koelen in de vriezer? Je kunt het bier in een vochtige doek of papier wikkelen en vervolgens in de vriezer leggen. De koeltijd kun je daarmee met 20 minuten verkorten.

Hoe snel knapt bier in de vriezer?

Bier zet net als water uit wanneer het bevriest. Hierdoor ontstaat er een erg hoge druk in het bierflesje of blik, waardoor het kan barsten. Wanneer je dit voor langere tijd in het vriesvak bewaart, is de kans groot dat zo’n ontploffing jou gaat overkomen.

De kans dat een bierfles of blik knapt in de vriezer, is groot nadat het meer dan 40 minuten in de vriezer heeft gelegen. Laat het nooit langer dan 60 minuten liggen.   

Wordt bier sneller koud in de vriezer na schudden?

Bier wordt niet sneller koud doordat je het schud. Het schudden heeft alleen effect op het ontstaan van ijskristallen in het bier. Het heeft geen invloed op de temperatuur zelf.

Kun je bevroren bier nog drinken?

Bier kun je na ontdooien nog prima drinken. Echter zal na bevriezing wel iets hebben gedaan met de samenstelling van het bier. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op het koolzuurgehalte en de eiwitstructuur. Dit heeft een nadelig effect op de smaakbeleving.

Verandert de smaak van bier na invriezen?

De smaak van bier verandert door bevriezing. Dit komt door de kristalvorming, waardoor de samenstelling verandert. Ook ontstaat er een scheiding tussen alcohol en water en verdwijnt er koolzuur uit het bier.

Koolzuur is een transporteur van smaak. Als dit er niet meer is, verliest het bier zijn sprankeling en frisheid. Wanneer je de fles of het blikje na bevriezing opent, vervliegt de koolzuur meteen.

Bij bier spelen ook de eiwitten mee in de smaakbeleving. Het is mogelijk dat er door bevriezing een verandering optreed in de structuur. Waardoor de smaak veranderd.

Kunnen blikjes bier in de vriezer?

Net als bierflesjes, kun je ook blikjes bier in de vriezer doen. Blik neemt echter sneller temperatuur over dan glas. Daardoor zal het bier sneller bevriezen dan in een flesje. Houdt daar dus rekening mee.

Bier bevriest bij openen flesje

Het kan voorkomen dat je een flesje uit de vriezer haalt en het vervolgens opent, het ineens bevriest. Dit heeft te maken met de druk in het flesje. Door bevriezing is de druk in de fles hoger. Bij hoge druk ligt het vriespunt lager. Wanneer je vervolgens het flesje gaat openen, verandert de druk. Hierdoor kan  het bier voor je ogen bevriezen.

Tips bij het koelen van bier in de vriezer

  1. Leg het bier voor de veiligheid in een plastic zak
  2. Zet een timer om zeker te weten dat je bier in de vriezer niet vergeet
  3. Leg bier nooit langer dan een uur in de vriezer
  4. Wikkel het bier in een vochtige doek of papier om het sneller te koelen

Misschien vind je dit ook interessant

Dit is hét leukste boek over bier! + 6 meer ideeën

Dit is hét leukste boek over bier! + 6 meer ideeën

Hé bierliefhebber! Op zoek naar een boek over bier? In dit artikel vertel ik je wat het leukste bier boek is. Het boek ‘bierkenner word je zo’ is wat mij betreft het leukste boek over bier. Het is mooi vormgegeven en leert je de basis over bier. Het is geschikt om als...

Hét beste bierbrouw pakket? 9 brouwpakketten op een rij

Hét beste bierbrouw pakket? 9 brouwpakketten op een rij

Wil je graag als beginner zelf bier gaan brouwen met een bierbrouw pakket (Blond, IPA of Tripel) of wil je voor een bierliefhebber een brouwpakket kopen? Zie je door alle brouwpakketten de bomen in het bos niet meer? In dit artikel help ik je bij het maken van een...