Bier brouwen voor beginners: Wat heb je nodig?

door | jan 3, 2022 | Bierbrouwen

Wil je als beginner bier gaan brouwen en wil je weten welke benodigdheden er nodig zijn? En wil je tips die je helpen bij het maken van de juiste keuzes? Dit artikel helpt jou bier te brouwen als beginner.

Benodigdheden voor beginners om bier te brouwen zijn: een brouwketel of pannen, meetinstrumenten (o.a. thermo- en hydrometer), een maatglas, filterkuip of vergiet, koelinstrument (of ijs) en een gistvat. De ingrediënten die je nodig hebt zijn water, mout, hop en gist.

In dit artikel vertel ik je onder andere over eenvoudige pakketten die je kunt aanschaffen. Hierin zitten alle materialen en ingrediënten om bier te brouwen voor beginners. Ook kun je lezen over het aanschaffen van een brouwketel. Daarnaast geef ik je tips over boeken en het volgens van een cursus of workshop.

Wat is nodig om zelf bier te brouwen?

De benodigdheden die nodig zijn om bier te brouwen zijn:

  • (Basis)ingrediënten: water, mout, hop en gist
  • Brouwketel en/of twee grote pannen
  • Meetinstrumenten: weegschaal, thermometer, hydrometer en pH-meter
  • Maatglas
  • Filterkuip of vergiet
  • Koeler (kan ook met ijs)
  • Gistvat of emmer (met waterslot)
  • Kroonkurkapparaat en kroonkurken
  • Reinigings- en desinfecteermiddel

Bier brouwen met brouwpakket, startpakket of kit

Een brouwpakket is voor beginners een eenvoudige manier om bier te brouwen. Hierin zitten een aantal benodigdheden die je nodig hebt om bier te brouwen. Niet alleen de ingrediënten, maar ook tools, zoals een vergistingsemmer en meetinstrumenten. Ook zijn er pakketten met verschillende bierstijlen, zoals blond, trippel en IPA. Met de meegeleverde handleiding weet je precies hoe je het proces moet doorlopen.

Welk bierbrouw pakket je moet kiezen? Dat is afhankelijk van wat je nodig hebt en welke bierstijl je wil brouwen. Kijk goed in de beschrijving wat er in het pakket zit. Meestal ontbreken er spullen die je toch al in huis heb.  Als dat niet zo is, voeg dat dan meteen toe aan je bestelling.

Wil je meer weten over de verschillende pakketten? Lees dan mijn uitgebreide artikel hierover door op onderstaande knop te klikken.


De meeste pakketten zijn herbruikbaar. Ben je klaar met het brouwen van je eerste biertje, dan kun je een navulkit bestellen. Hierin zitten alle ingrediënten en een handleiding om je op weg te helpen.

Als je klaar bent met brouwen is er niets leuker om het te vullen in een bierfles. In sommige pakketten zijn kroonkurken en een kroonkurkapparaat meegeleverd. De flesjes kun je los bijbestellen, maar je kan ook je eigen flessen verzamelen en schoonmaken.

Een automatische brouwketel of maischketel

Wil je meer bier gaan brouwen en wil je gaan voor snelheid en eenvoud? Dan is een automatische brouwketel (ook wel maischketel genoemd) een uitkomst. Hiermee haal je de meeste benodigdheden om bier te brouwen meteen in huis. Tegenwoordig zijn er verschillende all-in-one brouwsystemen op de markt, waarmee je kunt maischen, spoelen, koken én koelen.

Met een automatische ketel hoef je niet met meerdere pannen op het fornuis in de weer. Vooraf stel je de ketel af op het brouwschema, met verschillende tijden en temperaturen. Je laat de apparatuur zijn werk doen, zodat je niet meer constant aan het roeren bent.

Welke brouwketel moet je kiezen? Dat hangt af van een aantal factoren. De eerste is je budget. De goedkoopste ketels starten rond de € 400,-. Een andere factor is hoeveel bier je wilt brouwen. Er zijn ketels van 30 liter tot 70 liter.

Een vergistingsvat of fermentatieketel

Een vergistingsemmer voldoet prima om mee te beginnen. Vooral al je eerst kleine hoeveelheden gaat brouwen. Wil je meer liters bier gaan brouwen, dan heb je een grotere vergistingsemmer of vat nodig. Het is belangrijk om te bepalen wat de inhoud van het vat moet zijn. Ook moet je kiezen voor een vat van plastic, een glazen fles of een RVS vat.

Een kunststof vergistingsemmer geeft geur af, daarom gaat de voorkeur uit naar een gistingsfles of een RVS vergistingsvat. Aangezien een fles van glas geen tap bevat, blijft een RVS vergistingsvat over als meest geschikt. Deze vaten zijn vanwege de hogere kosten, echter niet geschikt voor een klein budget. Je zal daarom een keuze moeten maken tussen een kunststoffen gistvat en een RVS gistvat.

Een tap op het gistvat is handig omdat er na vergisting een residu van gist en eiwitten op de bodem achterblijven. De tap zit hoger dan de bodem, waardoor het residu bij het overhevelen achterblijft. Het komt dan niet in je bier terecht.

Boeken over bier brouwen

Er zijn verschillende boeken die jou als beginner helpen om bier te brouwen.  Wil je meer gaan brouwen en gaan experimenteren met verschillende recepten, dan is het lezen van een boek aan te bevelen. Wil je een boek over bierbrouwen, dan is ‘verander water in bier’ een echte aanrader!

Bierbrouwen cursus of workshop volgen

Wil je samen met een ervaren brouwer de kneepjes van het bier brouwen leren? Dan is een het volgen van een cursus of workshop een leuke activiteit. Per regio zijn er verschillende workshops te vinden.

Liever een thuisstudie bierbrouwen doen? Brouwpunt heeft een cursuspakket samengesteld met alle materialen die jij nodig hebt om te kunnen thuisbrouwen. Het enige dat je nodig hebt is een pan van 8 liter en twee kratten met lege bierflesjes. Het pakket bevat ingrediënten om vier verschillende bierstijlen te maken en bevat een uitgebreide brouwinstructie.

Dit zijn veel gestelde vragen

Is het moeilijk om bier te brouwen?

Bier brouwen is in de basis niet moeilijk. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Voor beginners zijn er verschillende startpakketten op de markt om eenvoudig bier te brouwen. Hierin zitten alle benodigdheden die je nodig hebt om te beginnen om bier te brouwen.

Heb je de smaak te pakken, dan wil je wellicht zelf experimenteren met recepten en verschillende technieken. In dat geval zal je jezelf meer moeten gaan verdiepen. Ook heb je betere apparatuur nodig om het perfecte bier te brouwen.

Hoe duur is het om bier te brouwen?

Hoe duur bier brouwen is, hangt af van je budget. Wil je beginnen met een brouwpakket, dan kost je dat +/- €50,-. Wil je betere apparatuur aanschaffen, dan ben je al snel minimaal € 500,- kwijt. De ingrediënten zijn niet kostbaar, als je alles in huis hebt, blijven de kosten laag.

Hoe lang duurt bier brouwen?

Van het beginnen met bier brouwen tot het bottelen, duurt gemiddeld twee weken. Dit is echter erg afhankelijk van het soort bier dat je brouwt. Sommige bieren gisten namelijk korter of langer. De duur van het brouwproces zit vooral in het gistingsproces. De actieve bereiding duurt ongeveer 5 tot 8 uren.

Het brouwen van bier is vooral een kwestie van wachten. De tijd zit hem voornamelijk in het gistingsproces. Met de voorbereiding, maischen, spoelen en koken ben je ongeveer 6 uren bezig. Na het gisten ben je ongeveer een uur bezig met bottelen. De minst leuke bezigheid, maar erg belangrijk, is het schoonmaken en desinfecteren. Daar ben je gauw een half uur mee bezig.

Verder lezen?