Is bier vegan? Check deze handige website!

door | dec 12, 2021 | Bierkennis

Als veganist sta je voor het standpunt dat er geen dieren worden geschaad bij de productie van producten. Hoewel de meeste veganisten een gezonde leefstijl nastreven, kan het voorkomen dat je soms een (alcoholvrij) biertje wil drinken. Hoe weet je als veganist of bier vegan is?

Het meeste bier is vegan. Sommige brouwers gebruiken echter dierlijke hulpstoffen tijdens het klaren. Ook worden er soms smaakmakers zoals melk of honing toegevoegd. Het is daarom belangrijk om te checken of het bier geschikt is voor veganisten. Dit kan op de website Barnivore.com.

De website Barnivore is een handige plek om te weten welk bier vegan is. In de database zijn inmiddels meer dan 10.000 bieren opgenomen. Zo kom je snel te weten of er dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt.

Meer weten? In dit artikel lees je waar je rekening moet houden als je veganist bent en graag bier wil drinken. Ook krijg je een aantal tips die handig zijn om te bepalen of bier vegan is of niet.

Wanneer is bier vegan?

Van oorsprong is bier vegan. In het brouwproces worden er namelijk alleen plantaardige producten gebruikt. Dit zijn in de basis water, graan (gerst, tarwe), hop en gist.

In de loop der jaren is het brouwproces veranderd. Tegenwoordig worden er soms hulpstoffen gebruikt tijdens het klaren. Dit klaren wordt gedaan om het bier helder te maken voor een fris uiterlijk. Dit kunnen dierlijke hulpstoffen zijn, zoals gelatine (gemaakt uit botten/kraakbeen van dieren), vislijm (zwemblazen van vissen), caseïne (dierlijk eiwit in melk), albumine, of chitosan.

Het is lastig om erachter te komen of de producent gebruik heeft gemaakt van dierlijke hulpstoffen. Dit staat namelijk lang niet altijd op het etiket of op de website van de producent.

Er zijn producenten en verkopers die wel duidelijk aangeven welk bier vegan is. Er zijn speciale vegan labels of een aparte pagina voor veganisten op de website met alleen vegan bier.

Wil je zeker weten of er geen dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt? Dan kun je het best contact op te nemen met de producent. Zij kunnen jou vertellen of er dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt.

Bier volgens het Reinheitsgebot is vegan

Het Reinheitsgebot is een Duitse wet en bestaat al sinds de 16e eeuw. Deze wet schrijft voor dat bier alleen mag bestaan uit water, gerst en hop zonder toevoegingen. Als het bier volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen, mag je er vanuit gaan dat dit bier vegan is.

Hoe zit het met speciaal bier?

Speciaal bier is vegan, wanneer er tijdens het klaren geen dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt. Daarnaast kunnen er smaakmakers zijn toegevoegd, zoals melk of honing. Is dat het geval, dan is het speciaalbier niet vegan.

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen pils (gewoon bier) en speciaalbier. Speciaalbier kenmerkt zich vaak aan een hoger alcoholpercentage, een andere kleur en verschillende smaken. Door een ander gistingsproces dan bij pils, is het mogelijk toevoegingen te doen aan het bier.

Naast dierlijke hulpstoffen tijdens het klaren, kunnen er verschillende andere toevoegingen zijn gedaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fruit. Maar er kunnen ook dierlijke toevoegingen zijn gedaan, zoals honing of melk. Deze toevoegingen worden veelal gebruikt als smaakstof.

De extra toevoegingen staan meestal aangegeven op het etiket. Brouwer zijn echter niet verplicht om dit te vermelden. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om te herleiden of er dierlijke toevoegingen zijn gebruikt.

Hoe zit het met (biologisch) alcoholvrij bier?

Alcoholvrij, alcoholarm of biologisch bier worden op dezelfde wijze gebrouwen als ‘gewoon’ bier. Zijn er dierlijke hulpstoffen gebruikt tijdens het brouwproces, dan is het geen vegan bier.

Bij het brouwproces van alcoholvrij of alcoholarm bier, worden dezelfde ingrediënten gebruikt als bij alcoholhoudend bier. Dit zijn water, graan (gerst, tarwe), hop en gist.

Om alcoholvrij bier te maken, wordt tijdens het brouwproces een speciaal soort gist gebruikt. Daarnaast vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Vlak voor de vergisting van de gistcellen wordt het brouwproces afgebroken. Hierdoor krijgen de gistcellen geen kans om alcohol aan te maken.

Een andere methode is destilleren. Het bier wordt dan wel op de gebruikelijke wijze gebrouwen. Door middel van verhitting wordt het alcohol weer verwijderd. Een nadeel hiervan is dat ook de smaak van het bier verdwijnt. Tijdens het destilleren worden de aroma’s uit het brouwsel gehaald en later weer toegevoegd.

Biologisch bier krijgt zijn naam niet door een ander brouwproces. Biologisch betekent dat dat de ingrediënten die zijn gebruikt, voor minstens 95% uit de bio landbouw moeten komen. De ingrediënten, zoals hop, graan, kruiden en fruit, moeten dus zonder synthetische beschermingsmiddelen en kunstmest zijn geteeld.

Welk bier is vegan?

De meeste Nederlandse brouwerijen brouwen bier dat vegan is. Het is per bier afhankelijk of deze daadwerkelijk veganistisch is. Controleer dit dus goed.

Bier van deze brouwerijen zijn vegan:

  • Heineken pils
  • Bavaria pils
  • Hertog Jan pils
  • Grolsch pils
  • Alfa pils

Is bier van Heineken altijd vegan?

Het bier als de verpakkingen die in Nederland door Heineken zijn geproduceerd, zijn veganistisch. Heineken bevestigd dit op zijn eigen website. Het bedrijf heeft verschillende brouwerijen over de gehele wereld. Overal is het proces gelijk aan elkaar om de kwaliteit van het bier hetzelfde te houden. Op Barnivore.com valt op te maken dat ook de brouwerijen buiten Nederland aangegeven hebben dat Heineken vegan is.

Waar kun je (online) vegan bier kopen?

Beerwulf is een website met groot assortiment aan bieren. Zij hebben een aparte pagina waarop zij verschillende vegan bieren hebben staan.

Ook op de website van Craftonly.nl vind je een pagina met vegan bier. Ook zij hebben een groot assortiment met veel keuze.

Wil je expertise van een echte bierkenner? Dan adviseer ik je om een drankenspeciaalzaak te zoeken in jouw woonplaats. Zij weten als geen ander welk bier het beste past bij jouw wensen en welk bier vegan is.

Tegenwoordig kun je bij de grotere supermarkten een groot assortiment aan (speciaal)bieren vinden. Zonder twijfel kun je daar ook vegan bier vinden. Mogelijk moet je zelf dan wel op onderzoek uit om iets geschikts te vinden.

Zelf veganistisch brouwen

100% zeker weten dat er geen dierlijke hulpstoffen zijn toegevoegd aan bier? Dan kun je het zelf brouwen. Er zijn inmiddels veel (online) bedrijven die complete brouwpakketten aanbieden. Dit is een laagdrempelige manier om te beginnen met zelf te brouwen.

Wil je weten welk brouwpakket het beste is om zelf je eigen bier te maken? Lees dan mijn artikel hierover. Hier vind je alle voordelen, nadelen en tips over het maken van de beste keuze.