Wat is NEIPA? Ontdek de unieke smaak van New England IPA

door | Bierstijlen

Wat is NEIPA?

New England IPA, vaak afgekort als NEIPA, is een stijl van India Pale Ale (IPA) die bekend staat om zijn troebele uiterlijk en intense, fruitige hoparoma’s. Dit bier heeft een zachte body en een lage bitterheid, waardoor het zeer toegankelijk is voor een breed publiek.

NEIPA bier is een bovengistend bier met een intense fruitsmaak en aroma, voornamelijk door de toepassing van dry hopping met moderne hopsoorten. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 4,5% en 6,5%, en een uitgesproken, sappige smaak die doet denken aan vers fruit.

Het gebruik van dry hopping houdt in dat de hoppen pas laat in het brouwproces, vaak tijdens of na de vergisting, worden toegevoegd. Dit zorgt voor een maximaal behoud van de vluchtige aroma’s die anders verloren zouden gaan tijdens het koken.

Kenmerken van New England IPA

Algemene kenmerken

New England IPA is een bovengistend bier met intense fruitsmaken. Het alcoholpercentage varieert tussen 4,5% en 6,5%. De focus ligt niet op de bitterheid, maar op de fruitige hoparoma’s die doen denken aan een mand vol vers tropisch fruit. Het is een verfrissend en doordrinkbaar bier dat perfect is voor zowel de zomermaanden als voor elke gelegenheid waarin je zin hebt in iets smaakvols en aromatisch.

Uiterlijke kenmerken

De kleur varieert van lichtgeel (stro) tot koper. Het bier is troebel en heeft een stabiele, witte schuimkraag. Dit troebele uiterlijk is een kenmerk dat NEIPA onderscheidt van andere IPA’s. De troebelheid wordt vaak veroorzaakt door de hoge concentratie aan eiwitten uit de mout en de hopdeeltjes die in suspensie blijven. Dit visuele aspect, dat doet denken aan vers geperst sap, draagt bij aan de verwachting van een intens fruitige smaakbeleving.

Geurassociaties

NEIPA staat bekend om zijn zeer prominente hoparoma’s, met tonen van citrus, tropisch fruit zoals mango en ananas, en steenfruit zoals perzik en abrikoos. Meestal wordt er gebruik gemaakt van moderne Amerikaanse of New World hopsoorten, die deze uitgesproken fruitige aroma’s geven. Het hoparoma is vaak zo krachtig dat je het kunt ruiken zodra je het glas naar je neus brengt. Dit zorgt voor een zintuiglijke ervaring die al begint voordat je de eerste slok hebt genomen.

Smaak, basissmaak en nasmaak

De basissmaak is zoetig en bitterig. De smaak wordt gedomineerd door fruitige hopsmaken, met een lage bitterheid vergeleken met traditionele IPA’s. De nasmaak is droog tot zoetig, met het hoparoma dat lang blijft hangen. De zachte moutbasis ondersteunt de hoparoma’s zonder deze te overheersen, waardoor de fruitige smaken volledig tot hun recht komen. Dit maakt NEIPA’s bijzonder toegankelijk, zelfs voor mensen die normaal niet van bitter bier houden.

Body

De body van een NEIPA is medium tot vol. Dit geeft het bier een zacht en rond mondgevoel, zonder dat het te zwaar aanvoelt. De body wordt vaak versterkt door het gebruik van haver of tarwe, wat bijdraagt aan de troebelheid en de romige textuur. Dit zorgt voor een fluweelachtige mondgevoel dat de fruitige smaken nog verder accentueert.

Mondgevoel

NEIPA heeft een zacht mondgevoel, met een matige tot medium koolzuurprikkeling. Het bier is niet hard of astringent door de hop, wat bijdraagt aan de doordrinkbaarheid. De combinatie van een zachte body en een laag bitterheidsniveau maakt het gemakkelijk om van meerdere glazen te genieten zonder een zwaar gevoel te krijgen. Het mondgevoel is essentieel voor de algehele drinkervaring en draagt bij aan de populariteit van deze bierstijl.

Technische kenmerken

 • Begin SG: 1050 – 1070
 • SVG: 75 – 88%
 • Alcoholpercentage: 4,5% – 6,5%
 • Kleur: 7 – 17 EBC
 • Bitterheid: 20 – 40 EBU

Deze technische parameters geven een goed beeld van wat je kunt verwachten van een typische NEIPA. Het relatief lage alcoholpercentage en de gematigde bitterheid maken het een verfrissend en doordrinkbaar bier, ideaal voor diverse gelegenheden.

Hoe is New England IPA ontstaan?

De oorsprong van NEIPA ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten, met name in Vermont. Het bier werd voor het eerst gebrouwen door de Alchemist Brewery in Waterbury, Vermont. Hun Heady Topper, gebrouwen in 2003, wordt vaak gezien als de eerste NEIPA.

Het ontstond als reactie op de traditionele, bittere IPA’s, en legde de nadruk op fruitige hoparoma’s in plaats van op bitterheid. Dit was een revolutionaire stap in de bierwereld, waar bitterheid lange tijd de norm was voor IPA’s. De introductie van NEIPA veranderde de perceptie van wat een IPA kon zijn en opende de deur voor experimenten met nieuwe hopsoorten en brouwmethode

Brouwers in New England, een staat in het noordoosten van de VS, besloten af te wijken van de klassieke Britse en Amerikaanse IPA’s door het brouwproces aan te passen. Ze gebruikten gistsoorten die fruitigere esters produceerden, voegden hop toe tijdens de late stadia van het brouwen en tijdens de vergisting, en lieten het bier ongefilterd.

Dit resulteerde in een troebel bier met intense, fruitige aroma’s en een glad mondgevoel. Dit nieuwe type IPA vond al snel zijn weg naar andere delen van de VS en de wereld, waar het een grote aanhang kreeg en de brouwers inspireerde om hun eigen varianten te creëren.

Verschillen tussen IPA en NEIPA

Hoewel zowel IPA als NEIPA tot de familie van India Pale Ales behoren, zijn er duidelijke verschillen:

 • Uiterlijk: IPA’s zijn meestal helder, terwijl NEIPA’s troebel zijn. De troebelheid van NEIPA wordt vaak veroorzaakt door de gebruik van eiwitrijk graan zoals haver en tarwe, en door de grote hoeveelheid hop die tijdens en na het kookproces wordt toegevoegd. Deze hopdeeltjes blijven in suspensie en geven het bier zijn karakteristieke mistige uitstraling.
 • Bitterheid: IPA’s hebben een hogere bitterheid, terwijl NEIPA’s bekend staan om hun lage bitterheid. De bitterheid in traditionele IPA’s komt voornamelijk van het koken van de hop, terwijl NEIPA’s hun hoparoma voornamelijk krijgen door dry hopping, wat veel minder bitterheid toevoegt.
 • Smaakprofiel: NEIPA’s hebben een grotere nadruk op fruitige hopsmaken, terwijl traditionele IPA’s vaak een meer harsachtige en bloemige hopsmaak hebben. Het gebruik van nieuwe hopsoorten zoals Citra, Mosaic en Galaxy in NEIPA’s zorgt voor explosies van fruitige aroma’s die doen denken aan tropische vruchten, bessen en citrus.

Variaties van New England IPA

Er zijn verschillende variaties van NEIPA, die zich onderscheiden door hun alcoholpercentage en smaakintensiteit:

 • Double NEIPA (DNEIPA): Heeft een hoger alcoholpercentage (tussen 7% en 9%) en intensere fruitsmaken. Deze bieren zijn vaak nog voller en rijker in mondgevoel, met een zeer uitgesproken hopkarakter.
 • Triple NEIPA (TNEIPA): Heeft een nog hoger alcoholpercentage (boven 9%) en is zeer intens in smaak. Deze bieren zijn minder gebruikelijk en vereisen een delicate balans tussen de intense hoparoma’s en de verhoogde alcoholinhoud om een harmonieuze smaakervaring te bieden.

De beste en lekkerste NEIPA’s

Als je op zoek bent naar enkele van de beste en lekkerste NEIPA’s, probeer dan deze eens:

 • Jopen Blurred Lines: Deze NEIPA van de Nederlandse brouwerij Jopen heeft een heerlijk fruitig karakter en een zachte afdronk. Het bier is vol van smaak met tonen van mango, ananas en citrus, en biedt een perfect gebalanceerde bitterheid.
 • Van Moll Dream Catcher: Deze NEIPA heeft een explosie van tropische fruitaroma’s met een zachte, romige body. De dry hopping met moderne hopsoorten zorgt voor een intens aroma van perzik, papaja en sinaasappel.
 • Frontaal Juice Punch V2: Deze NEIPA is een favoriet onder liefhebbers van fruitige bieren. Met aroma’s van passievrucht, ananas en grapefruit, biedt dit bier een verfrissende en sappige drinkervaring.

Deze bieren staan bekend om hun uitstekende balans tussen fruitige hopsmaken en een zachte body. Ze zijn perfect voor liefhebbers van aromatische en minder bittere bieren.

Welk glas gebruik je voor NEIPA?

Voor het serveren van een NEIPA wordt vaak een tulpglas of een speciaal IPA-glas gebruikt. Deze glazen helpen om de aroma’s beter naar voren te brengen en zorgen voor een optimale smaakervaring. Het tulpglas, met zijn wijde kelk en iets taps toelopende opening, zorgt ervoor dat de aroma’s geconcentreerd naar de neus worden geleid, terwijl de brede basis voldoende ruimte biedt voor het schuim om zich te ontwikkelen.

Combinaties met eten

NEIPA past goed bij lichte en fruitige gerechten, zoals gegrilde vis, sushi en salades met citrusdressing. Ook pittige gerechten, zoals Aziatische curry’s, kunnen een goede combinatie vormen door het verfrissende karakter van de NEIPA. De fruitige en verfrissende eigenschappen van NEIPA kunnen helpen om de hitte van pittige gerechten te temperen, terwijl ze ook complementaire smaken toevoegen aan lichte en delicate gerechten.

Andere combinaties die goed werken zijn:

 • Gegrilde kip met mango salsa: De fruitige hoparoma’s van de NEIPA versterken de zoetheid van de mango, terwijl de lichte bitterheid een mooi contrast vormt met de geroosterde smaken van de kip.
 • Pittige Mexicaanse gerechten: De verfrissende eigenschappen van NEIPA maken het een perfecte metgezel voor pittige gerechten zoals taco’s of nacho’s met jalapeños. Het bier helpt om de hitte te blussen en brengt de smaken in balans.
 • Fruitige desserts: NEIPA kan ook goed samengaan met fruitige desserts zoals een citrus taart of een mango sorbet. De fruitige tonen van het bier vullen de smaken van het dessert aan en zorgen voor een verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Met deze veelzijdige combinaties kun je optimaal genieten van je NEIPA, zowel bij het diner als bij een borrel.

Advertentie

Verder lezen?