Hoeveel statiegeld op een (leeg) krat bier? Zo zit dat!

door | apr 22, 2023 | Bierkennis

Houd je een leeg krat bier over na een feestje of heb je bierflesjes over omdat je die hebt gebruikt om je eigen bier te brouwen? Dan wil je waarschijnlijk weten in welke situaties je nog statiegeld hiervoor kunt krijgen. Dat lees je in dit artikel.

Statiegeld op een krat bier met 24 flesjes is € 3,90. Lever je een leeg krat bier zonder flesjes in, dan krijg je daar €1,50 voor. Statiegeld op een half krat bier van 12 bierflesjes krijg je €1,95 statiegeld en zonder flesjes €0,75. Voor een los bierflesje ontvang je €0,10 en een beugelfles €0,20.

Wil je meer weten over statiegeld op een krat bier en bierflesjes, lees dan vooral hieronder door.

Krat bier inleveren, hoe werkt een statiegeld automaat?

Een statiegeldautomaat is een machine die wordt gebruikt om lege flessen en/of kratten met statiegeld in te leveren. De automaat bepaalt hoeveel statiegeld je krijgt voor een krat bier. Hierna volgt een algemene beschrijving van hoe een statiegeld automaat doorgaans werkt.

Inname van flessen/kratten: Je plaatst de lege flessen en/of kratten in de daarvoor bestemde openingen op de statiegeldautomaat. Vaak zijn er aparte openingen voor verschillende soorten flessen en/of kratten, zoals PET-flessen, glazen flessen, plastic kratten, etc.

Verwerking van flessen/kratten: De statiegeldautomaat controleert de ingeleverde flessen/kratten op geldigheid. Dit kan gebeuren door middel van sensoren die de barcode, het formaat, het materiaal, of andere kenmerken van de flessen/kratten scannen.

Acceptatie of afwijzing: Als de flessen/kratten worden geaccepteerd als geldig, worden ze geaccepteerd en opgeslagen in de statiegeldautomaat. Als de flessen/kratten niet geldig zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen statiegeldwaarde hebben of omdat ze beschadigd zijn, kunnen ze worden afgewezen.

Uitbetaling of tegoed: Als de flessen/kratten geldig zijn en worden geaccepteerd, wordt het statiegeldbedrag opgeteld bij het totaalbedrag dat je kunt ontvangen. Dit kan worden uitbetaald in contant geld, of worden toegevoegd aan een tegoed op een klantenkaart of bon die je kunt gebruiken bij een volgende aankoop.

Kun je lege kratten bier inleveren?

Ja, dat kan! In Nederland is er een statiegeldsysteem voor lege kratten bier. Kratten bier worden vaak verkocht met statiegeld, wat betekent dat je een bedrag betaalt bij aankoop van het krat en dit bedrag kunt terugkrijgen wanneer je het lege krat weer inlevert bij de winkel waar je het hebt gekocht, of bij een andere winkel die deelneemt aan het statiegeldsysteem.

Waar kun je (lege) kratten bier of flesjes terugbrengen?

Vaak is dit een bij de supermarkt of een groothandel. Deze partijen zullen het dan ook aan moeten nemen. In de meeste gevallen gebeurt dit ook, op een enkele uitzondering na. Mocht een supermarkt of groothandel het niet accepteren, dan zou je er een aantal lege flesjes in kunnen doen.  Op die manier wordt het krat door de automaat geaccepteerd.

Hoeveel statiegeld leeg krat bier zonder flesjes

Statiegeld op een leeg bierkrat (van 24 flesjes) is €1,50. Op een half bierkrat (van 12 flesjes) zit €0,75 statiegeld (bijvoorbeeld die van Bavaria).

Kan je een niet (half) vol krat inleveren?

Ook een half vol krat kan je inleveren. Een statiegeldautomaat controleert het krat namelijk op de inhoud. Per flesje dat in het krat zit ontvang je statiegeld. En uiteraard ook voor het  krat zelf. Voor een krat met bijvoorbeeld 12 flesjes (in plaats van 24 flesjes) krijg je € 1,50 voor het krat + € 1,20 voor de flesjes (12 x € 0,10). In totaal ontvang je in voor je een half leeg krat € 2,70 terug aan statiegeld.

Hoeveel statiegeld op een bierflesje of beugelfles?

In Nederland bedraagt het statiegeld op een bierflesje doorgaans €0,10. Dit betekent dat je €0,10 kunt terugkrijgen als je een leeg bierflesje inlevert bij een supermarkt, slijterij of andere inleverpunten die statiegeld accepteren. Voor een beugelfles (bijvoorbeeld van Grolsch) ontvang je € 0,20.  

Statiegeld op beugelflessen en beugelkrat (Grolsch)?

Het statiegeld voor een beugelkrat van Grolsch bedraagt €3,90. Dit betekent dat je €3,90 kunt terugkrijgen als je een vol beugelkrat (16 flesjes) van Grolsch inlevert bij een supermarkt, slijterij of andere inleverpunten die statiegeld accepteren. Per beugelfles ontvang je € 0,20 statiegeld retour.

Krat bier inleveren met andere verschillende flesjes

Dat is niet mogelijk. Kratten bier zijn vaak ontworpen om specifiek bijbehorende flesjes te bevatten Het inleveren van een krat met verschillende flesjes kan leiden tot problemen bij het verwerkingsproces. De bierbrouwer wil namelijk alleen zijn eigen flesjes weer terug, dus andere flesjes worden niet door de automaat geaccepteerd.

Hoe weet je of er statiegeld op een bierflesje of krat zit?

Op het etiket van het bierflesje staat vaak vermeld of er statiegeld van toepassing is. Je kunt kijken naar de tekst, symbolen of logo’s op het etiket om te zien of er statiegeld op het flesje zit. Vaak staat er een bedrag vermeld, bijvoorbeeld “€0,10” of “€0,20”, wat aangeeft dat er statiegeld wordt berekend. Als dat niet zo is, dan ontvang je geen statiegeld en kan het bierflesje naar de glasbak.

Als je bierflesjes in een krat koopt, dan kan het krat zelf ook statiegeld bevatten. Vaak staat er op het krat aangegeven hoeveel statiegeld er wordt berekend voor de flesjes die in het krat zitten.

Zit er statiegeld op kleine flesjes?

Op kleine mono flesjes zit geen statiegeld. Je herkent deze flesjes vaak aan een draaidop, waarmee ze eenvoudig met de hand te openen zijn. Merken zoals Jupiler, Heineken en Amstel leveren deze flesjes en zitten meestal verpakt in karton. Deze flesjes dien je dus in te leveren in de glasbak.

Waarom zit er statiegeld op een krat bier of bierflesje?

Het doel van statiegeld is om de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal te bevorderen, afval te verminderen en milieuvervuiling te verminderen.

Statiegeld heeft verschillende doelen en voordelen, waaronder:

Afvalpreventie: Statiegeld moedigt consumenten aan om verpakkingsmateriaal, zoals flessen en blikjes, terug te brengen en in te leveren voor hergebruik of recycling, in plaats van ze weg te gooien als afval. Hierdoor wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt voorkomen dat verpakkingsmateriaal in het milieu terechtkomt, zoals zwerfafval in de natuur of in de oceanen.

Recycling: Ingeleverde flessen en blikjes kunnen worden gerecycled en gebruikt als grondstoffen voor de productie van nieuwe verpakkingen. Dit helpt bij het besparen van grondstoffen, energie en water die anders nodig zouden zijn voor de productie van nieuwe verpakkingen uit virgin materialen.

Duurzaamheid: Statiegeld draagt bij aan een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen door hergebruik en recycling te bevorderen. Hierdoor wordt de milieu-impact van de productie en het gebruik van verpakkingen verminderd, zoals de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen.