Eerst even een snelle taalles, “Skål!” is “Proost!” in het Deens. Om maar met de eerste vraag te beginnen: Wat kost bier in Denemarken?
Over het algemeen ligt de prijs van bier in Denemarken ongeveer 34% hoger dan in Nederland of België. In een Deens restaurant is de bierprijs voor een flesje of blik bier van 33cl ongeveer 40 Kronen (€ 5,38). In een supermarkt betaal je voor een flesje of blik Deens bier van 33cl ongeveer 15 Kronen (€ 2,02).
Wil je meer weten over bier uit Denemarken dan alleen de prijs? In deze ultieme gids lees je er veel meer over.
Verschillende soorten Deens bier
Naast de bekende biermerken zijn er in Denemarken ook verschillende traditionele biersoorten te vinden. Hierna heb ik een aantal typisch Deense biersoorten benoemd.
Hvidtøl: Een traditionele Deense bier, ook wel “witbier” genoemd. Het is een lichtgekleurd, licht alcoholisch bier met een zachte smaak en aroma’s van karamel, mout en kruiden.
Julebryg: Een Deens kerstbier, ook wel bekend als “julebryg” of “juleøl”. Het is een seizoensgebonden Deens bier dat meestal wordt gebrouwen met speciale kruiden en specerijen, en vaak een hoger alcoholpercentage heeft dan regulier bier. Julebryg wordt vaak geassocieerd met de kersttradities in Denemarken.
Påskebryg: Een ander seizoensgebonden bier uit Denemarken, ook wel bekend als “påskebryg” of “påskeøl”. Het is een lentebier dat vaak wordt gebrouwen met lichte mout en speciale kruiden om de komst van de lente te vieren.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van traditioneel bier uit Denemarken. Er zijn nog veel meer regionale en lokale bieren te ontdekken, en de Deense biercultuur biedt een breed scala aan smaken en stijlen om van te genieten.
Bekende Deense brouwerijen
Denemarken heeft een rijke traditie van bierbrouwen en er zijn verschillende bekende bierbrouwerijen in het land. Ten opzichte van de oppervlakte en het aantal inwoners, vind je nergens ter wereld zo’n breed assortiment aan bier.
Waar je ook in Denemarken bent, er is altijd wel een brouwerij in de buurt. Echter, heeft Denemarken veel meer te bieden als bierland. Het is rijk aan vele (kleine) brouwerijen. Zo zijn er wel meer dan 100 microbrouwerijen.
Enkele van de meest bekende bierbrouwerijen in Denemarken zijn:
Carlsberg
Carlsberg is een van de grootste en bekendste bierbrouwerijen ter wereld, opgericht in 1847 in Kopenhagen. Het produceert een breed scala aan bieren, variërend van pilsners tot speciaalbieren, en heeft wereldwijd een sterke aanwezigheid.
Mikkeller
Mikkeller is een internationaal bekende ambachtelijke bierbrouwerij uit Denemarken, opgericht in 2006 door Mikkel Borg Bjergsø. Mikkeller staat bekend om zijn innovatieve en experimentele bieren, en heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn creatieve brouwstijlen.
Tuborg
Tuborg is een bekend Deens biermerk dat zijn oorsprong vindt in Kopenhagen, Denemarken. Het werd opgericht in 1873 door Carl Frederik Tietgen en is uitgegroeid tot een van de grootste biermerken ter wereld.
In 1970 werd Tuborg overgenomen door de Deense brouwerijgroep Carlsberg, die het merk verder heeft ontwikkeld en wereldwijd heeft uitgebreid. Desondanks behoudt Tuborg zijn eigen unieke identiteit en blijft het een bekend en geliefd biermerk, zowel in Denemarken als daarbuiten.
To Øl
To Øl is een andere bekende ambachtelijke bierbrouwerij uit Denemarken, opgericht in 2010. Ze staan bekend om hun innovatieve en gedurfde brouwstijlen, en hebben een breed scala aan bieren in hun assortiment, van IPA’s tot stouts en barrel-aged bieren.
Amager Bryghus
Amager Bryghus is een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd op het eiland Amager, net ten zuiden van Kopenhagen. Ze staan bekend om hun kwaliteitsbieren, variërend van klassieke stijlen tot experimentele bieren, en hebben verschillende prijzen gewonnen voor hun brouwvaardigheden.
Het lekkerste Deense bier (volgens Untappd)
Untappd is een populaire app en website voor bierliefhebbers om bieren te ontdekken, beoordelen en delen. Hier zijn enkele van de hoogst beoordeelde bieren uit Denemarken op Untappd:
#1 Mikkeler – Beer Geek Vanilla Shake Barrel Aged Bourbon
Beer Geek Vanilla Shake Barrel Aged Bourbon is een imperial stout. Dit is een zware en donkere bierstijl met een alcoholpercentage van 13%. Dit bier heeft een complexe smaak die wordt gekenmerkt door tonen van vanille, koffie, chocolade en bourbon. Het heeft ook een licht rokerige en houtachtige smaak vanwege de bourbonvat-rijping.
#2 To Øl – Yule Mælk Bourbon Barrel Aged
Yule Mælk Bourbon Barrel Aged is een imperial stout. Dit is een zware en donkere bierstijl met een alcoholpercentage van 15%. Dit bier heeft een complexe en rijke smaak met tonen van koffie, chocolade, gedroogd fruit, vanille en bourbon. Het heeft ook een licht rokerige en houtachtige smaak vanwege de bourbonvat-rijping.
#3 Amager Bryghus – Double Black Mash Bourbon Version
Amager Bryghus Double Black Mash Bourbon Version is een imperial stout. Dit is een zware en donkere bierstijl met een alcoholpercentage van 12,1%. Dit bier heeft een complexe en rijke smaak die wordt gekenmerkt door tonen van koffie, chocolade, gebrande mout, vanille en bourbon. Het heeft ook een licht rokerige en houtachtige smaak vanwege de bourbonvat-rijping.
Deens alcoholvrij bier
Denemarken heeft een aantal uitstekende alcoholvrije bieren op de markt. Hieronder staan enkele van de beste alcoholvrije Deense bieren:
Mikkeler – Energibajer
Energibajer is een licht Deens bier. Dit is een bierstijl die wordt gekenmerkt door een laag alcoholpercentage van 0,5% en minder smaakintensiteit. Dit bier heeft een frisse en lichte smaak met tonen van citrus en een lichte hopbitterheid. Het heeft ook een lichte moutsmaak en een droge afdronk.
Mikkeller – Drink’in the sun
Drink’in the sun is een non-alcoholic session IPA. Dit is een lichtere variant van de IPA-stijl met een lager alcoholpercentage van 0,3% en minder bitterheid. Dit bier heeft een frisse en fruitige smaak die wordt gekenmerkt door tonen van citrus en tropisch fruit, zoals grapefruit, ananas en mango. Het heeft ook een lichte bitterheid en een droge afdronk.
Mikkeler – Weird Weather Non-Alcoholic Hazy IPA
Weird Weather Non-Alcoholic Hazy IPA is een alcoholvrij bier dat is gebrouwen in de stijl van een hazy IPA. Deze bierstijl staat bekend om zijn fruitige en troebele karakter en wordt gebrouwen met veel hop. Dit bier heeft een fruitige en hoppige smaak die wordt gekenmerkt door tonen van citrus en tropisch fruit, zoals grapefruit, ananas en mango. Het heeft ook een lichte bitterheid en een droge afdronk. Dit bier heeft geen alcohol en heeft een laag caloriegehalte.
Hoeveel bier mag je meenemen naar Denemarken?
Er zijn geen invoerbeperkingen voor bier bij reizen binnen de EU, zolang de goederen bestemd zijn voor persoonlijk gebruik en niet bedoeld zijn voor wederverkoop. Dit betekent dat je onbeperkte hoeveelheden bier kunt meenemen voor persoonlijk gebruik zonder douanerechten of accijnzen te betalen.
Elk EU-land mag zelf bepalen hoeveel alcoholische drank je het land in mag brengen. Het is in ieder geval toegestaan om 110 liter bier mee te nemen. Sommige landen staan meer dan dat toe.
Als je van buiten de EU reist, gelden er invoerbeperkingen voor alcoholische dranken, waaronder bier. Op dit moment is de toegestane invoer van alcoholische dranken naar Denemarken van buiten de EU beperkt tot 16 liter bier per persoon, zonder douanerechten of accijnzen te betalen.
De invoerbeperkingen voor alcoholische dranken, waaronder bier, verschillen per land en kunnen veranderen over tijd. Als je van plan bent om bier mee te nemen naar Denemarken, is het belangrijk om de actuele regelgeving te raadplegen om te zorgen dat je voldoet aan de geldende invoerbeperkingen.
Hoe oud moet je zijn om bier te drinken in Denemarken?
In Denemarken is de wettelijke leeftijdsgrens voor het drinken van bier 16 jaar. Dit betekent dat personen van 16 jaar en ouder legaal bier mogen kopen en consumeren in Denemarken. In bars en restaurants is de leeftijdsgrens 18 jaar. Om drank met een alcoholpercentage hoger dan 16,5% te mogen kopen moet je ook 18 jaar of ouder zijn.
Hoeveel bier wordt er gedronken in Denemarken?
Per hoofd van de bevolking drinkt de gemiddelde Deen 62 liter bier per jaar [2020]. Ter vergelijking: voor de gemiddelde Nederlander is dit 67,3 liter bier per jaar. De Tsjechen staan met stip op nummer 1 met 181,9 liter bier.
Statiegeld op bierflesjes en kratten in Denemarken
Wanneer je een flesje bier koopt, betaal je gemiddeld tussen de 1 en 3 Deense kronen aan statiegeld, afhankelijk van het type en de grootte van het flesje. Bij aankoop ontvang je geen korting op de bierprijs, maar je krijgt dit bedrag terug wanneer je het lege flesje terugbrengt naar een innamepunt.
Het statiegeldsysteem voor bierkratten werkt op een vergelijkbare manier. Bij aankoop van een kratje bier betaal je meestal tussen de 10 en 25 Deense kronen aan statiegeld, afhankelijk van het merk en de grootte van het krat. Wanneer je het lege kratje terugbrengt naar een innamepunt, ontvang je het statiegeldbedrag terug.
Het inleveren van lege bierflesjes en -kratten is eenvoudig en kan bij veel verschillende innamepunten worden gedaan. Supermarkten, en slijterijen zijn bijvoorbeeld plaatsen waar je je lege verpakkingen kunt inleveren. Bij het inleveren van lege bierflesjes en -kratten krijg je het statiegeldbedrag contant terug of het bedrag wordt verrekend met je aankopen.
De geschiedenis van Deens bier
De biergeschiedenis van Denemarken heeft een rijke en interessante achtergrond die teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. Hier zijn enkele belangrijke momenten en ontwikkelingen in de geschiedenis van Deens bier:
Vroegste bierproductie
De oudste bewijzen van bierproductie in Denemarken dateren uit de Vikingtijd, rond de 9e eeuw. Vikingen waren bekend om hun liefde voor bier en produceerden het lokaal met behulp van gerst en andere graangewassen.
Brouwmonopolie
In de middeleeuwen werd bierbrouwen een geprivilegieerd beroep in Denemarken, waarbij de kroon brouwmonopolies verleende aan verschillende steden. Dit leidde tot de oprichting van brouwgilden en de opkomst van stedelijke brouwerijen.
Reformatie en bier
Tijdens de protestantse reformatie in de 16e eeuw, werd bier een belangrijk element in de Deense cultuur en samenleving. Veel kloosters werden gesloten, maar de brouwerijen bleven open en begonnen bier te produceren voor de lokale bevolking.
Opkomst van commerciële brouwerijen
In de 19e eeuw begon Denemarken een periode van industrialisatie, wat leidde tot de opkomst van commerciële brouwerijen. Beroemde merken zoals Carlsberg en Tuborg werden opgericht en begonnen wereldwijd bekend te worden.
Prohibities en regulering
Net als veel andere landen heeft Denemarken perioden van verbod op de productie en consumptie van alcohol gekend. In de jaren 1919-1922 was er een tijdelijk verbod op alcohol, maar het werd uiteindelijk opgeheven. De regulering van de bierproductie en -consumptie is sindsdien voortdurend geëvolueerd, met strikte wetten en voorschriften om de verkoop en consumptie van alcohol te controleren en te beperken, inclusief minimumleeftijdsgrenzen en beperkingen op verkooppunten.
Craftbierrevolutie
Net als in veel andere landen heeft Denemarken de afgelopen jaren een groeiende populariteit gezien van ambachtelijk bier. Kleine, onafhankelijke brouwerijen zijn opgekomen en hebben een breed scala aan unieke en smaakvolle bieren geproduceerd, waarmee ze inspelen op de groeiende vraag naar ambachtelijk bier van consumenten die op zoek zijn naar nieuwe en lokale bierervaringen.
De geschiedenis van bier in Denemarken is dus gevarieerd en heeft zich ontwikkeld door de eeuwen heen, van de Vikingtijd tot de moderne ambachtelijke bierrevolutie. Bier blijft een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur en geniet van een brede populariteit onder de bevolking.